Hvordan måles lysstyrken til en lommelykt?
Lysstyrke kan være vanskelig å avgjøre og det er flere elementer å måle utifra som intensitet, mengde og strøm av lys. Intensitet og lysstrøm er det vanligste å måle. Dette beregnes basert på en bestemt avstand og retning for lyset.
Mål for hvor kraftig lyset fra en lommelykt er
Lysintensiteten måles med en enhet som kalles Candela. Dette måler i en spesifikk retning fra lommelykten.
Lysstrømmen derimot måles med enheten Lumen. Lumen er candela + lysstrømmen i en romvinkel på en steradian. Generelt kan vi si at jo mer lumen, jo sterkere er strømmen av lys og det er dette målet vi i hovedsak bruker for lommelykter. Etter et EU-direktiv i 2010 skal alle lyskilder (inkludert lommelykter) som selges i EU være merket med antall lumen.
Det er også mulig å gi et tall på lumen per watt. Dette er lysutbytte av en lyskilde og jo mer lumen per watt, jo mer økonomisk effektiv er lommelykten.
Hva sier antall lumen?
En ting er å vite hva lumen er og hva det brukes til, en annen er å vite hva som er vanlig for forskjellige typer lommelykter og hvor mye man selv behøver.
Vi i lommelykteksperten har laget en tommelfingerregel som du kan benytte deg av:
– Relativt svak lommelykt: Lumen opptil 500
– Medium sterk lommelykt: Lumen fra 500 – 2000
– Kraftig lommelykt: Lumen fra 2000 og oppover
Klikk her for å se vårt utvalg av lommelykter eller hodelykter og lysstyrken til de forskjellige produktene.
Lurer du på hvor mye lumen som er nødvendig for ditt bruk? Ta en titt på vår guide til å finne den lommelykten som passer deg best her.